Schilderwerk

Uw Huis Schilderen? Ziet u er tegenop?

Het huis schilderen is één van de belangrijkste onderhoudsactiviteiten aan uw eigen woning. Veel mensen offeren hiervoor om de paar jaar een flink aantal vrije dagen op om het zelf te doen.
Dit bespaart uiteraard kosten, maar vergeet niet dat schilderen een vak apart is. Op deze pagina beschrijven we wat er zoal komt kijken bij het schilderen van uw huis. U kunt met deze schildertips aan de slag, of misschien overweegt u na het lezen toch uw schilderwerk

Hoe vaak moet ik mijn huis schilderen?

Mensen stellen het schilderwerk aan hun woning vaak uit tot het bijna te laat is. Gevaarlijk natuurlijk, want houtrot ligt op de loer.
Maar voor een leek is het lastig in te schatten wanneer een schilderbeurt weer nodig is.

Een vuistregel is dat ongeveer iedere 4 à 5 jaar schilderwerk nodig is. Maar dit is sterk afhankelijk van de ligging van de woning (bos, zon, schaduw, etc.), kleur, en kwaliteit van de verf. Een ander belangrijk aspect is natuurlijk ook hoe goed het schilderwerk is aangebracht.
De kwaliteit van de verf wordt steeds beter en verffabrikanten geven tegenwoordig lange garanties. Maar voorwaarde daarbij is wel dat het schilderwerk goed is aangebracht.
De verflaag op uw kozijnen slijt niet overal even snel. Met een goede inspectie kan het grote schilderwerk nog een paar jaar uitgesteld worden.
Wij stellen graag met u een gedetailleerd onderhoudsplan voor uw woning of bedrijfspand op.
Hiermee kunt u uiteindelijk zelfs geld besparen, en de kosten voor uw woning onderhoud over de jaren verdelen.

Het Schilderwerk.

Het huis schilderen begint met een goede voorbereiding. Schoonmaken en ontvetten gebeurt vaak niet goed genoeg, waardoor goed schilderwerk onmogelijk wordt. Daarna volgt het schuren. Ook dit dient grondig te gebeuren, waardoor de verf goed hecht. Maar er mag zeker ook niet teveel geschuurd worden, omdat de goede ondergrond dan weggeschuurd wordt. Dit luistert erg nauw, omdat oppervlakten die veel en weinig schuurwerk nodig hebben, vaak vlak naast elkaar liggen (denk aan de randen aan ieder kozijn).
Het afdichten van gaatjes en slechte plekjes in de kozijnen is ook een belangrijk onderdeel van het schilderwerk. Dit is een aspect wat vaak wordt onderschat, en slecht wordt uitgevoerd.
Het zijn juist deze plekjes waar het snelst houtrot voorkomt. Op langere termijn doet onderschatting van dit aspect zich voelen.
Het eigenlijke schilderwerk is sterk afhankelijk van de omstandigheden. Het aanbrengen van grondverf, en het aantal keren aflakken dat nodig is wordt bepaald aan de hand van het te onderhouden object. Ook de kleur en de keuze van de verfsoort is hierbij van belang.

Schilder technieken.

En dan zijn er nog de specifieke schildertechnieken die uw woning net dat beetje extra geven. Marmertechniek, decoratieve technieken, ouderwetse schildertechnieken, maar ook het gebruik van bladgoud is hierbij mogelijk. Wij adviseren u graag welke mogelijkheden voor uw woning het meest geschikt zijn.

Uw vakman staat voor kwaliteit

Wilt u zelf uw huis schilderen? Neem dan bovenstaande schildertips ter hand. Maar is het schilderwerk voor u (zoals voor zoveel mensen) een periodieke noodzaak, overweeg dan een vakman in te schakelen. Dat kan op termijn zelfs geld besparen.